listen live

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μου αρέσει που μια Ελληνίδα τόλμησε



Στο βιβλίο σου μιλάς για όλα όσα σκέφτομαι και νιώθω.Μέσα απο το λες; ξαναβρήκα τον εαυτό μου. Απαντάς με υπέροχο τρόπο σε όλα οσα αναρωτιόμουν ολα αυτά τα χρόνια για τις σχέσεις μου.Μου αρέσει που μια Ελληνίδα τόλμησε και έγραψε ενα βιβλίο που μιλάει ελέυθερα και άνετα για την σεξουαλική ζωή των γυναικών.Που δεν ντράπηκες να εκτεθείς,δεν είχες αναστολές και φόβο.Σου αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια Εύη μου!! Σε ευχαριστώ για όλα οσα μου πρόσφερες μέσα απο το βιβλίο σου!

Κατερίνα Σέρρες  

Βγάλε τους μολυσματικούς ανθρώπους από τη ζωή σου



Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα έπρεπε να μην είχαν υπάρξει ποτέ στη ζωή σου. Ποτέ και για κανένα λόγο. Άνθρωποι που συναναστρεφόσουν μαζί τους καθημερινά, που τους θεωρούσες κομμάτι της ζωής σου και μια ωραία πρωία ανακάλυψες πόσο μεγάλο λάθος έκανες. Το μεγαλύτερο κακό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι χάνεται χρόνος, πολύς και πολύτιμος.

Στις ερωτικές σχέσεις το γεγονός αυτό είναι λίγο πολύ αναπόφευκτο μέχρι να κάνει είσοδο ο κατάλληλος άνθρωπος. Στα υπόλοιπα είδη σχέσεων όμως; Οι εσωτερικές απορίες, έχουν την τιμητική τους. «Γιατί δεν τον πήρα χαμπάρι από την αρχή;» «Πόσο χαζή νιώθω που της έδωσα τόσα;» «Τι μαλάκας ήμουν!» Όλοι μας έχουμε νιώσει έτσι σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας.

Έχουμε βάλει ανθρώπους στη ζωή μας που τελικά αποδείχτηκαν ανάξιοι να μείνουν σ? αυτή. Οι μολυσματικοί άνθρωποι έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Είναι αχάριστοι. Έχουν, δηλαδή, το μεγαλύτερο ελάττωμα του σύμπαντος κόσμου. Όποιος είπε ότι η αχαριστία δεν πληρώνεται με κανένα νόμισμα είχε όλο το δίκιο με το μέρος του. Έχουν κι άλλα ελαττώματα.

Γλείφουν εκεί που παλιότερα έφτυναν, κατηγορούν ανθρώπους που πριν λίγο καιρό είχαν ψηλά, χαρακτηρίζουν κάποιον «παρτάκια» ενώ στην ουσία δεν υπάρχει μεγαλύτερο από τους ίδιους. Η λίστα δεν τελειώνει, φυσικά, έτσι εύκολα. Κατεβάζουν μούτρα στις χαρές και δεν απαλύνουν τον πόνο στις λύπες, σχεδόν ηδονίζονται με την καταστροφή του άλλου. Άλλες φορές γίνονται πιεστικοί κι άλλες κτητικοί. Δίνουν σημάδια για το ποιόν τους.

Σημάδια που παραβλέπονται, όμως. Ένας Θεός ξέρει το γιατί. Όπως είπε και η κυρία Ερμιόνη για μια δική της περίπτωση: «Πεινάει, της βάζεις δίπλα της τον κουβά με το γάλα, δίνει μια, τον κλωτσάει και το χύνει». Ώσπου το ποτήρι ξεχειλίζει. Πόσο ν? αντέξει κάποιος να συναναστρέφεται με τέτοιους ανθρώπους;

Γίνεται ο απολογισμός και επιδίδονται οι ευθύνες και ξέρετε πολύ καλά ποιος έχει τις μεγαλύτερες. Εμείς οι ίδιοι, βέβαια, που κατά βάθος ξέραμε, αλλά κάναμε τα στραβά μάτια. Ενώνονται τα κομματάκια του puzzle και το στόμα ανοίγει διάπλατα στη συνειδητοποίηση των γεγονότων. Κι έρχεται η ανακούφιση κι η αγαλλίαση σε συσκευασία δώρου. Η αναπνοή λειτουργεί άριστα χωρίς αυτούς. Ξαφνικά τα πάντα λύνονται πιο εύκολα γιατί πολύ απλά με τις δικές τους συμβουλές παίρνονταν οι λάθος αποφάσεις.

Όταν έδιωξα εγώ αυτούς τους ανθρώπους, η ζωή μου πήρε άλλη πορεία. Κι ας θεώρησαν σε κάποιες περιπτώσεις πως το να απομακρυνθούν ήταν επιλογή δική τους. Ησύχασα εγώ; Ναι. Άρα, το λιγότερο και το τελευταίο που με απασχολεί είναι το ποιος έδιωξε ποιον. Ηρέμησα εγώ; Ναι. Ανακούφιση, χαρά και ηρεμία. Το τρίπτυχο της ευτυχίας για όποιον καταφέρνει να ζει και να προχωράει χωρίς τους λάθος ανθρώπους.

Όχι άλλους συμβιβασμούς, όχι άλλες λάθος σχέσεις. Έτσι για να δώσω κι έναν πιο επαναστατικό τόνο. Κλισέ και χιλιοειπωμένο αλλά σε κάθε περίπτωση η μοναξιά είναι χειρότερη όταν τη ζεις με κάποιον άλλο.
Πόσο μάλλον όταν καταλαβαίνεις πως αυτός ο άλλος δε σε έχει νιώσει ποτέ και για κανένα λόγο. Ο Καναδός συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Laurence J. Peter, είπε πως «Το πιο δύσκολο στη ζωή, είναι να μάθεις ποιες γέφυρες να περάσεις και ποιες να κάψεις».

Ο χρόνος φεύγει σε μερικές μέρες γι? αυτό προτείνω να κάψουμε όποια γέφυρα μας οδηγεί σε λάθος ανθρώπους και να προχωράμε μόνο στις γέφυρες που μας ενώνουν με ανθρώπους που έχουν να μας δώσουν, να μας εξελίξουν και να μας πάνε παρακάτω. Ας μείνουν οι λάθος με τους λάθος. Κάνουν καλή παρέα.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

7 βήματα για να ξεκινήσεις μια τέλεια μέρα




Το πρωινό “τελετουργικό” για μια ημέρα με υγεία, ευεξία και γαλήνη

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με το αν είναι Δευτέρα ή Σάββατο. Αν σηκώνεσαι μόνο με ξυπνητήρι, τότε προγραμμάτισέ το να χτυπάει με το αγαπημένο σου feel-good τραγούδι και θα μας θυμηθείς! Όσο για την καλή υγεία και την ευεξία σου καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείς να είσαι σίγουρη πως το πρωινό σου τελετουργικό την καθορίζει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Δες τα 7 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την ημέρα σου γεμάτη ενέργεια, καλή διάθεση αλλά και ηρεμία.

1. Πιες ένα ποτήρι νερό αφότου πλύνεις τα δόντια σου. Θα σε ενυδατώσει και θα ενεργοποιήσει το πεπτικό σου σύστημα χαρίζοντάς σου καλύτερο δέρμα και πέψη. Αν μάλιστα το εμπλουτίσεις με χυμό από μισό λεμόνι θα ενεργοποιήσεις και το μεταβολισμό σου.

2. Μην τσεκάρεις το τηλέφωνο ή τα email σου για τουλάχιστον μία ώρα. Έτσι θα δώσεις χρόνο στον οργανισμό σου να ξυπνήσει σταδιακά πριν τον βομβαρδίσεις με νέες πληροφορίες.

3. Φέρε στο μυαλό σου ένα πράγμα για το οποίο νιώθεις ευγνώμων. Έτσι θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με μια θετική σκέψη.

4. Βγες για λίγο έξω και πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Ακόμα κι αν το “έξω” είναι το μπαλκόνι σου, ή το περβάζι του παραθύρου, έστω για 10” ανάσανε βαθιά και χαλάρωσε.

5. Κούνησε με κάποιο τρόπο το σώμα σου. Για παράδειγμα, κάνε μερικές ήπιες διατάσεις ή χόρεψε στο ρυθμό του αγαπημένου σου τραγουδιού, προκειμένου να “λαδώσεις” τις αρθρώσεις σου και να ξυπνήσεις το σώμα σου ευχάριστα.

6. Απόλαυσε ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό. Το πρωί μπορείς να καταναλώσεις όσες θερμίδες θες, όποτε μην το σκέφτεσαι, πιες ένα καλό smoothie, φάε μια ομελέτα ή γάλα με δημητριακά και γέμισε το σώμα σου ενέργεια για ολόκληρη την ημέρα.

7. Πες μερικές θετικές δηλώσεις κοιτώντας τον καθρέφτη σου. Μερικές καλές ιδέες είναι οι εξής “Ακτινοβολώ ομορφιά, αυτοπεποίθηση και χάρη”, “Κάθε κύτταρο του σώματός μου είναι υγιές και ζωηρό”, “Αισθάνομαι υπέροχα όταν φροντίζω τον εαυτό μου”.

Σταματήστε να υπερ-αναλύετε τις καταστάσεις στη ζωή σας



Η υπερανάλυση ειναι μια διαδιακασία σκέψης που ξεκινάει, τις περισσότερες φορές, από τον φόβο του να μην μείνει κανείς μόνος με τον εαυτό του. Ξεκινάει δηλαδή από μία διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας και “μειονεξίας”, και καταλήγει στο να την αναπαράγει. Ο φόβος ότι δεν έχουμε πλήρη έλεγχο του προσωπικού, ή συλλογικού μας περιβάλλοντος κινητοποιεί τον μηχανισμό της επίλυσης προβλημάτων μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης μιας κατάστασης.


Συχνά, ακριβώς επειδή αυτού του είδους η υπερβολική ανάλυση των δεδομένων του νου μας, δεν είναι το αίτημα μιας υγιούς διαδικασίας, αλλά περισσότερο μιας ψυχικής κατάστασης που “τελεί εν ασθενεία”, το αίτημα της επίλυσης ενός προβλήματος, όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντίθετα το προς επίλυση πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο!

Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά και καταλήγουμε να αναλύουμε τις πράξεις, τα λόγια και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αλλά και του εαυτού μας τότε κινδυνεύουμε από κατάθλιψη και άγχος. Η υπερανάλυση δεν είναι υγιής στάση & συμπεριφορά. Χρειάζεται να ξέρουμε που να σταματάμε.

Η υπερβολική σκέψη μπορεί να καταστρέψει την συναισθηματική μας υγεία.

Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι οι γυναίκες αναλύουν πιο πολύ από τους άντρες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άντρες δε συλλογίζονται καθόλου. Απλώς οι σκέψεις τους έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Οι άντρες συλλογίζονται περισσότερο καταστάσεις και συναισθήματα θυμού και οργής, τα οποία εκφράζουν με επιθετική, εχθρική συμπεριφορά. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται περισσότερο στα θέματα κατάθλιψης και άγχους. Επίσης σκέφτονται περισσότερο θέματα ελέγχου τα οποία σχετίζονται με το μέλλον, ειδικά στον τομέα των σχέσεων: «Πως μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον του άντρα μου; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όλοι στο γραφείο με συμπαθούν;».

Η ικανότητά μας να εξερευνούμε τις δικές μας σκέψεις και τις να αναλύουμε τα δεδομένα της εσωτερικής πραγματικότητας (ερμηνείες γεγονότων – σκέψεις – συναισθήματα) της δικής μας αλλά και των ανθρώπων που εμπλέκονται στη ζωή μας είναι πολύ σημαντική, γιατί μας βοηθάει να συνδέουμε διαφορετικά μεταξύ τους ερεθίσματα και τελικά, να δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Συχνά, βέβαια, η ενασχόλησή μας με τις ίδιες μας τις σκέψεις γίνεται αυτοσκοπός, και παύει να αποτελεί μέσο για την βελτίωση των σχέσεών που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιούμε την παραπάνω ικανότητά μας –δηλ. του να κάνουμε συνδέσεις- για να διευκολύνουμε την ζωή μας, αλλά περισσότερο για να την περιπλέξουμε.

Αν και η αρχική πρόθεση των περισσότερων ανθρώπων -μέσα από την «ανάλυση» των καταστάσεων- είναι να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τα κίνητρα των άλλων, να συνδέουν σκέψεις με συναισθήματα, να ερμηνεύουν και να δίνουν νόημα σε καταστάσεις και σχέσεις (φιλικές, επαγγελματικές και ερωτικές), πολύ συχνά καταλήγουμε να αναλωνόμαστε σε ατελείωτους εσωτερικούς «μονολόγους», εξαντλώντας την σκέψη μας και τη δημιουργικότητά μας σε υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί στην μια ή την άλλη περίπτωση.

Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το παρελθόν, και το παρόν μας -αλλά ιδιαίτερα το μέλλον μας- με το να ανησυχούμε για τις προθέσεις, τις σκέψεις, ή τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε να προδιαγράψουμε, προκαλώντας αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί, αφού συνήθως η «υπερ-ανάλυση» δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα.

Αντίθετα, ενισχύει τους αρνητικές σκέψεις, τους φόβους, τον θυμό και τα αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας, τα οποία, με τη σειρά τους, σχεδόν πάντα γεννούν και τρέφουν την «υπερ-ανάλυση».

Είναι σίγουρο ότι η ελλιπής αυτο-εκτίμηση, οι τα βιώματα του παρελθόντος που βιώθηκαν σαν απειλές, οι «φωνές» του οικογενειακού και του στενού μας περιβάλλοντος που -όταν χρειάστηκε- δεν μας στήριξαν όσο είχαμε ανάγκη, και άλλες δυσμενείς για την ψυχολογική εξέλιξη συνθήκες, έχουν συντελέσει στην τάση των πιο ευάλωτων ηλικιακών ομάδων (νεαρά και τρίτης ηλικίας άτομα) και των γυναικών να αναλώνονται σε σκέψεις για τις ίδιες τις τους τις σκέψεις και τις απόψεις των άλλων…..

Για να σταματήσουμε να τρέφουμε και να διογκώνουμε τον παραπάνω «φαύλο κύκλο», θα ήταν χρήσιμο:

Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας πότε ήταν η τελευταία φορά που η συνήθεια της «υπερανάλυσης» μας βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε μια προβληματική κατάσταση;

Να αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πόσο ρεαλιστικές είναι οι σκέψεις & οι απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας,

Να δοκιμάσουμε να ενεργούμε αντί να αναλωνόμαστε σε σκέψεις,

Να μην υποθέτουμε πια, αλλά να ρωτάμε τους άλλους για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους,

Να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι ο στόχος μας είναι, όχι να «αναμασούμε» και να υπομένουμε παθητικά την ζωή, αλλά να δρούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όντας ενεργητικά άτομα, και να κάνουμε τις προθέσεις μας πραγματικότητα.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο δεκάλογος του Paulo Coelho για μια διαφορετική στάση ζωής



Αγαπημένος συγγραφέας πολλών βιβλιόφιλων, τόσο για τον τρόπο γραφής όσο και για τις απόψεις του. Διαβάστε παρακάτω, ενδεικτικά, μόνο 10 από τις πιο ενδιαφέρουσες.




1. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έτσι.


2. Σε κάθε άνθρωπο έχουν δοθεί δύο ποιότητες: η δύναμη και το ταλέντο. Η δύναμη τον οδηγεί να συναντήσει το πεπρωμένο του, το ταλέντο του τον υποχρεώνει να μοιραστεί με τους άλλους τα καλά του στοιχεία. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.


3. Σε κάθε άνθρωπο έχει δοθεί μια αρετή: η ικανότητα να επιλέγει. Για όποιον δεν χρησιμοποιεί αυτή την αρετή, μετατρέπεται σε κατάρα – και οι άλλοι θα επιλέγουν πάντα για λογαριασμό του.


4. Κάθε άνθρωπος έχει τον Προσωπικό του Μύθο να υλοποιήσει και αυτός είναι ο λόγος που έρχεται στον κόσμο. Ο Προσωπικός Μύθος εκδηλώνεται στον ενθουσιασμό του για όσα κάνει.


5. Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες: τη γλώσσα της κοινωνίας και την γλώσσα των οιωνών. Η πρώτη εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους άλλους. Η δεύτερη χρησιμοποιείται για να εξηγεί τα μηνύματα από τον Θεό.


6. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητά την απόλαυση – αυτό δηλαδή που δίνει σ’ εκείνον χαρά και όχι κατ’ ανάγκη στους άλλους.


7. Κάθε άνθρωπος πρέπει να διατηρεί ζωντανή μέσα του την ιερή φλόγα της τρέλας. Και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος.


8. Τα μόνα σφάλματα που θεωρούνται σοβαρά είναι τα εξής: να μη σέβεσαι τα δικαιώματα του άλλου, να παραλύεις από τον φόβο, να αισθάνεσαι ένοχος, να νομίζεις ότι δεν αξίζεις ό,τι καλό και κακό σου συμβαίνει στη ζωή και να είσαι δειλός. Να αγαπούμε τους εχθρούς μας, αλλά να μην κάνουμε συμμαχίες μαζί τους.



Βρίσκονται στον δρόμο μας για να δοκιμάσουν το σπαθί μας και αξίζουν τον σεβασμό της μάχης μας. Εμείς να διαλέγουμε τους εχθρούς μας και όχι αντίστροφα.


9. Όλες οι θρησκείες οδηγούν στον ίδιο Θεό και όλες αξίζουν τον ίδιο σεβασμό.


10. Ό,τι κάνουμε στο παρόν επηρεάζει το μέλλον ως συνέπεια και το παρελθόν ως λύτρωση.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΟΥ!!


Πολυ μ'αρεσει το βιβλιο σου! ο τροπος που γραφεις ειναι στο στοιχειο μου.Ακριβως οπως σκεφτομαι και εκφραζομαι!Ο Ωραιότερος συνδυασμός να διαβαζεις για τον Βολο στο Βολο.Να φανταστεις οτι πηρα ΚΤΕΛ για να το απολαυσω με την ησυχια μου,δεν ηθελα να παρω αυτοκινητο για να το διαβασω και να απορροφηθω εκει...Οταν απολαμβανω κατι δεν θελω να με αποσπαει τιποτα!! Μίλτος Αθήνα